Witte tanden

Nieuwe regelingen mondhygiënist

Sinds begin 2020 mogen mondhygiënisten die hiervoor opgeleid zijn zelfstandig kleine gaatjes boren, röntgenfoto’s maken en verdoven. Zij hoeven u dus niet meer door te verwijzen naar de tandarts en zijn zelf verantwoordelijk en aansprakelijk voor het eindresultaat. Bij Mondhygiënistenpraktijk Engelaer in Amersfoort zijn twee mondhygiënisten in het bezit van de benodigde certificatie. Maar wat betekent dit nou precies voor onze praktijk en voor u als patiënt? Hier leest u er meer over.

Wat houdt de nieuwe regeling voor mondhygiënisten in?

In januari 2020 is een test van vijf jaar begonnen voor een taakherschikking in de mondzorg. Omdat er te weinig tandartsen zijn, is het de bedoeling dat mondhygiënisten een aantal taken overnemen. Zo kunnen tandartsen zich richten op de complexe behandelingen. In de praktijk betekent dit dat indien uw mondhygiënist de nodige bijscholing heeft gedaan en hier het certificaat voor heeft gehaald, hij of zij zelfstandig – en dus niet onder leiding van een tandarts – mag boren, verdoven en foto's maken.

Al geruime tijd maken röntgen, anesthesie en primarie caviteiten deel uit van de opleiding tot mondhygiënist. Ook in voorgaande jaren werden deze handelingen in de praktijk al veel uitgevoerd door mondhygiënisten. Het grote verschil is dat dit voorheen alleen in opdracht en onder begeleiding van een tandarts gebeurde. De tandarts was dan ook eindverantwoordelijk en aansprakelijk. Nu kan een gecertificeerde mondhygiënist zelfstandig bepalen of deze behandelingen nodig zijn, deze zelf uitvoeren en hier zelf de verantwoordelijkheid over dragen.

Wat betekent dit voor onze mondhygiënistenpraktijk?

Twee van onze mondhygiënisten hebben alle benodigde opleidingen gevolgd en zijn in het bezit van de certificatie om deze behandelingen uit te mogen voeren. Dit betekent dat wij bij onze mondhygiënistenpraktijk ook kleine gaatjes kunnen vullen en boren, röntgenfoto’s kunnen maken en u indien nodig kunnen verdoven, zonder dat wij u hiervoor moeten doorverwijzen naar een tandarts. Wij bieden u dus een uitgebreider pakket aan behandelingen aan! Daarnaast staan wij natuurlijk ook nog altijd klaar voor uw preventatieve mondzorg.

Wilt u meer weten over de nieuwe regeling voor mondhygiënisten of meteen een afspraak maken voor een behandeling? Neem gerust contact op met Mondhygiënistenpraktijk Engelaer in Amersfoort.

0
Feed

Schrijf een reactie