Nieuwe technieken helpen de mondhygiëniste

AMERSFOORT Toen Nèzica Engelaer in 2018 aan de Koningin Wilhelminalaan met Mondhygiënistenpraktijk Engelaer begon, besloot ze om alle innovaties op haar vakgebied daar meteen te integreren. Engelaer is sinds 1997 mondhygiënist en vormt in haar praktijk een team met haar collega’s, Riane Auée-Kanis en Charlotte Schipper-Van der Meulen, waar ze al jaren mee samenwerkt.

Lange tijd waren er maar weinig innovaties binnen haar vakgebied, maar de laatste vijf jaar zijn er juist veel nieuwe ontwikkelingen.

AIRFLOW SYSTEEM
En dat heeft voor nogal wat verbeteringen gezorgd”, zegt Nèzica Engelaer. ,,Zoals de airflow techniek. Die werd altijd vooral gebruikt om grove aanslag weg te halen, maar dat gaf ook wel wat beschadigingen aan tanden en kiezen als je daar niet op de juiste manier mee omgaat. Dat is veranderd omdat er nu fijnere poeders zijn die geen beschadigingen meer veroorzaken en waarmee je ook onder het tandvlees kunt schoonmaken. De Airflow is het belangrijkste systeem om implantaten te onderhouden en werkt ook heel goed bij beugeldragers. Nu deze manier van reinigen zo is verbeterd, geeft dat veel meer comfort voor patiënten.”

MOOIERE, PRECIEZERE RESULTATEN
Dankzij de loepbril die Nèzica en haar collega’s gebruiken kunnen ze nu ook heel gericht de plekken aanpakken waar het tandsteen zit en andere delen overslaan. Daardoor hoeven ze minder delen te scalen (met haakinstrumentjes tandsteen verwijderen) en wordt de belasting voor het gebit veel lager. ,,En doordat je met waterkracht werkt, kom je ook veel beter in alle hoekjes en gaatjes tussen de tanden en kiezen. Die loepbril, waar een lampje op zit, zorgt voor mooiere, preciezere resultaten omdat alles beter zichtbaar is voor ons.”

ULTRASONE REINIGER
Voor de patiënt is de behandeling minder beschadigend en pijnlijk en voor de behandelaars is het werk minder vermoeiend, omdat die nu meer rechtop kunnen zitten. Ook het reinigen met scalers is heel vermoeiend voor hun handen en nek, zegt Engelaer. ,,Dat kunnen we nu ook met een ultrasone reiniger waar we het tipje van het apparaat precies kunnen aanpassen aan de mondproblemen van de patiënt. In de nazorg zijn de trillingen van de tipjes ook in frequentie aan te passen waardoor er verfijnder mee kan worden gewerkt en er minder contact is met de tanden. Daar voel je bijna niks van.”


BIJSCHOLING IS BELANGRIJK
Investeren in nieuwe technieken en bijscholing is belangrijk en maakt de behandeling voor patiënten comfortabeler. ,,Mondhygiënisten mogen inmiddels ook zelfstandig primaire gaatjes behandelen, röntgenfoto’s maken en verdovingen geven”, zegt Engelaer. ,,Foto’s helpen ons enorm bij het stellen van diagnoses. Voor onze eigen behandelingen, maar ook om mensen tijdig door te kunnen sturen. Dat is echt een grote vooruitgang in ons vak. Onderliggende problemen kunnen we nu eerder ontdekken.”

GEDRAGSZIEKTES

Veel patiënten komen bij Mondhygiënistenpraktijk Engelaer voor preventieve behandelingen. Voor Nèzica is dat eigenlijk het mooiste werk. ,,Schade voorkomen door dagelijks onderhoud van je gebit, is best wel ingewikkeld. Zeker als niemand het je ooit heeft uitgelegd. Poetsen is op zich ook wel lastig, elke mond is anders. Advies geven hierover is enorm belangrijk, want ziektes in de mond zijn gedragsziektes. Het ontstaan van gaatjes heeft te maken met hoe je eet. Nadat je iets gegeten of gedronken hebt, moet je je tanden en kiezen daarvan laten herstellen. Dat kost twee uur. Wanneer je kort achter elkaar steeds weer iets zoets of zuurs eet of drinkt, kunnen er gaatjes ontstaan. Dus het gaat hier puur om gedrag. Daarom is die preventie zo belangrijk zodat je de rest van je leven met je eigen gebit kunt doen.”

 

0
Feed

Schrijf een reactie