21/11/2022 0 Opmerkingen
Zo maak je korte metten met een slechte adem
Het is de dag van de frisse adem. Vorig jaar besteedden we al aandacht aan een slechte mondgeur, maar speciaal voor deze dag delen we het nogmaals. Een slechte mondgeur is supervervelend, maar hoe ontstaat het eigenlijk? En misschien nog wel belangrijker: wat kun je ertegen doen? De antwoorden op deze vragen krijgen we van Nèzica Engelaer (47). Ze is een geregistreerd mondhygiëniste en eigenaresse van mondhygiënistenpraktijk Engelaer.
Oorzaken
Een slechte mondgeur kan verschillende oorzaken hebben. De belangrijkste veroorzakers zijn volgens Nèzica een ontsteking van het tandvlees, slechte mondhygiëne en slechte hygiëne van de tong.
"Vaak poetsen mensen hun tanden, maar maken ze het gebied rondom hun tanden niet goed schoon. Als je alleen poetst, heb je 40% van je gebit niet gereinigd. Tussen je tanden kunnen ook voedingsresten gaan zitten: wanneer je daar niet reinigt, gaan die voedingsresten rotten en daardoor kan er een slechte mondgeur ontstaan. Daarnaast kan een slechte mondhygiëne leiden tot ontstekingen van het tandvlees en ook dat geeft een vervelende geur."
Maar liefst 90% van de nare geuren komt van de tong, stelt Nèzica. "Je mondholte is een open geheel. Snot vanuit je neus druppelt op de achterkant van je tong en dat zorgt er samen met voedselresten voor dat zwavelverbinding-producerende bacteriën op je tong kunnen ontstaan.
Door te slikken, en daarmee de mond te spoelen met speeksel, spoel je als het ware de voedselresten achter op je tong weg. 's Nachts maak je minder speeksel aan en daardoor spoelen de voedselresten op je tong niet goed weg. De natuurlijke reiniging van je mond is minder werkzaam en dat verklaart de slechte mondgeur in de ochtend."
Tips
Nèzica geeft een aantal tips om een slechte mondgeur te voorkomen:
- "Als eerst zou ik zeggen: ga op zoek naar een goede mondhygiënist of tandarts. Laat je voorlichten en vraag om instructies op het gebied van mondhygiëne.
- Het is belangrijk dat je het gebied rondom je tanden juist goed schoonhoudt. Waar de tand uit het tandvlees komt, daar moet je ontzettend goed schoonmaken. Anders krijg je ontstoken tandvlees, met kans op verlies van het kaakbot en in het laatste stadium verlies van je tand of kies. Dit heet paradontitis, hier krijgt 40% van de bevolking mee te maken.
- Maak goed schoon tussen je tanden met ragers, stokers, sticks en floss.
- Gebruik een tongschraper! Hiermee kun je je tong goed reinigen en dat helpt echt om de vervelende geur te verwijderen. Zo maak je korte metten met voedselresten en bacteriën.
- Je kunt als aanvulling mondwater gebruiken. Er zijn twee mondwaters waarvan de werkzame stof zich echt verbindt aan de zwavelbacterie en dus de geur neutraliseert. Dit zijn Halita en CB12. Je hebt van CB12 en Halita een mondspray en CB12 heeft ook een kauwgom. Zorg dat je een van die producten in je tas hebt.
- En natuurlijk is goed poetsen belangrijk, maar zoals ik al zei: alleen dat is niet genoeg. Het is belangrijk om een tandpasta te gebruiken waaraan fluoride is toegevoegd. Daarnaast is het slim om een tandpasta te kiezen die past bij je gebit. Als je bijvoorbeeld last hebt van gevoelige tanden, kun je het best een sensitive tandpasta gebruiken."
Opmerkingen
Schrijf een reactie