Voor optimale mondhygiëne gaat u naar Mondhygiënisten praktijk Engelaer in Amersfoort 

Een goede mondhygiëne is de basis voor een gezond gebit.

Mondhygiëne

Wist u dat 90% van alle Nederlanders een tandvleesaandoening heeft? 40% van deze mensen ondervindt daar klachten van. We noemen dit parodontitis. Dit wordt veroorzaakt door een slechte mondhygiëne, vaak als gevolg van roken of ziekten waarbij het afweersysteem in de war is, zoals bij diabetes. Het gevolg is ontstoken en bloedend tandvlees. Deze en andere ongemakken leiden tot versneld verval van het gebit. 


Bij iedere patiënt is de oorzaak verschillend en dat vergt een persoonlijke aanpak. Mondhygiënisten praktijk Engelaer staat bekend om de resultaatgerichte aanpak en de persoonlijke benadering van iedere patiënt.


Patiënten worden meestal doorverwezen door hun eigen tandarts, maar kunnen ook op eigen initiatief naar ons toe komen. In alle gevallen gaan wij stapsgewijs, planmatig en resultaatgericht aan de slag. Daarbij nemen wij de tijd die nodig is voor u.


Bij Mondhygiënisten praktijk Engelaer staan we met een team van deskundige en toegewijde mondhygiënisten voor u klaar. Dankzij een persoonlijke benadering zult u merken dat er ook geluisterd wordt naar uw persoonlijke wensen. Daarbij onderhouden wij steeds goed contact met uw eigen tandarts over de voortgang van de behandeling.

Bloedend tandvlees
En nu?

Gezond tandvlees is roze van kleur en ligt stevig om de tanden en kiezen. Het bloedt niet als je poetst.

Ontstoken tandvlees is vaak rood van kleur, gezwollen en bloedt bij aanraking, zoals tijdens het poetsen en soms ook bij het eten. Ook een slechte adem of nare smaak kunnen een aanwijzing zijn voor tandvleesontsteking.

Ontstoken tandvlees geeft in de meeste gevallen geen pijn. Het bloeden is wel het eerste teken dat er iets niet klopt. 

We noemen ontstoken tandvlees in tandheelkundige taal gingivitis.

Mondonderzoek

Meten is weten!


Door elke tand en kies te meten en er een cijfer aan te verbinden, komt u er snel achter of er sprake is van een oppervlakkige of diepe tandvleesontsteking. Daarom is dit cijfer zo belangrijk. Hoe lager het cijfer, hoek makkelijker de aandoening te behandelen is. Score 1 en 2 zijn nog relatief makkelijk te behandelen, maar vanaf score 3 is dit een stuk lastiger. Verzorg uw gebit goed en zorg dat u laag score bij uw volgende tandarts- en/of mondhygiënebezoek. 

 

De PPS of te wel de Periodieke Parodontale Screening brengt de tandvleesconditie in kaart. De tandarts en/of mondhygiënist verdeelt de mond in 4 gebieden; links boven van de achterste kies tot en met de voortand, rechts boven van de achterste kies tot en met de voortand, links onder van de achterste kies tot en met de voortand en rechts onder van de achterste kies tot en met de voortand. Met een pocketsonde wordt de meting gedaan. Dit voelt soms een beetje prikkerig, maar meestal voelt u er niets van.


Een pocketsonde is een meetlatje met een millimeterverdeling. De tandarts en/of mondhygiënist laat de pocketsonde rustig onder het tandvlees zakken. Hij/zij kijkt naar hoe het tandvlees reageert. Gaat het bloeden? En hoeveel millimeter kan de pocketsonde onder het tandvlees? Voelt het tandoppervlak glad, of is het ruw door het tandsteen? Deze informatie heeft de tandarts en/of mondhygiënist nodig voor de PPS-score.  

Afspraak maken voor een mondonderzoek of behandeling?  Neem contact op. 

Koningin Wilhelminalaan 39

3818 HN Amersfoort

033 - 200 70 08

Neem contact op