Een goede mondhygiëne is de basis voor een gezond gebit.
Wist u dat 90% van alle Nederlanders een tandvleesaandoening heeft? 40% van deze mensen ondervindt daar klachten van. We noemen dit parodontitis. Dit wordt veroorzaakt door een slechte mondhygiëne, vaak als gevolg van roken of ziekten waarbij het afweersysteem in de war is, zoals bij diabetes. Het gevolg is ontstoken en bloedend tandvlees. Deze en andere ongemakken leiden tot versneld verval van het gebit.
Bij iedere patiënt is de oorzaak verschillend en dat vergt een persoonlijke aanpak. Mondhygiënisten praktijk Engelaer staat bekend om de resultaatgerichte aanpak en de persoonlijke benadering van iedere patiënt.
Patiënten worden meestal doorverwezen door hun eigen tandarts, maar kunnen ook op eigen initiatief naar ons toe komen. In alle gevallen gaan wij stapsgewijs, planmatig en resultaatgericht aan de slag. Daarbij nemen wij de tijd die nodig is voor u.
Bij Mondhygiënisten praktijk Engelaer staan we met een team van deskundige en toegewijde mondhygiënisten voor u klaar. Dankzij een persoonlijke benadering zult u merken dat er ook geluisterd wordt naar uw persoonlijke wensen. Daarbij onderhouden wij steeds goed contact met uw eigen tandarts over de voortgang van de behandeling.
Gezond tandvlees is roze van kleur en ligt stevig om de tanden en kiezen. Het bloedt niet als je poetst.
Ontstoken tandvlees is vaak rood van kleur, gezwollen en bloedt bij aanraking, zoals tijdens het poetsen en soms ook bij het eten. Ook een slechte adem of nare smaak kunnen een aanwijzing zijn voor tandvleesontsteking.
Ontstoken tandvlees geeft in de meeste gevallen geen pijn. Het bloeden is wel het eerste teken dat er iets niet klopt.
We noemen ontstoken tandvlees in tandheelkundige taal gingivitis.
Zo ontstaat ontstoken tandvlees
Ontstoken tandvlees wordt veroorzaakt door bacteriën in tandplak. Tandplak is een zacht en kleverig, wit/gelig laagje van bacteriën, speekseleiwitten en voedselresten op de tanden en kiezen. Als de bacteriën (tandplak) te lang op de tanden en kiezen blijven zitten, zal het tandvlees reageren met een ontsteking.
Tussen de tanden, kiezen en het tandvlees zit een smalle, ondiepe ruimte. Deze ruimte noemen we de pocket. Bij gezond tandvlees is deze 1 tot 3 mm diep. Tandplak vormt zich het eerste langs de tandvleesrand en kan dan verder uitbreiden onder het tandvlees in de pocket.
Tandsteen is hard geworden (verkalkte) tandplak. Dit kun je zelf niet meer wegpoetsen.
Gevolgen bloedend tandvlees
Als je niets aan ontstoken tandvlees doet, kan de ontsteking zich gaan uitbreiden richting het kaakbot waar de tanden en kiezen met hun wortels in vaststaan. In de pocket groeit de tandplak verder. Hierdoor wordt de ruimte dieper en ontwikkelt de ontsteking zich steeds verder. Het tandvlees om de tanden en kiezen wordt dan slap en gaat losser zitten. Het houvast van de tanden en kiezen (de vezels waarmee de wortels in het kaakbot vaststaan) verdwijnt. Kaakbot dat is verdwenen, komt niet meer terug. Ook kan de tandplak in de pocket verharden tot tandsteen. Deze vorm van tandvleesontsteking heet parodontitis.
Bekijk het paroprotocol, waarin de diagnostiek en behandeling van parodontitis zijn vastgelegd: Protocol parodontale diagnostiek en behandeling.
Wat je aan ontstoken tandvlees kunt doen
Bloedend en ontstoken tandvlees is te voorkomen en te genezen. De mondhygiënist speelt hierbij een belangrijke rol en is dé professional om dit probleem samen met u aan te pakken.
Omdat de tandvleesontsteking veroorzaakt wordt door tandplak is een goede mondverzorging erg belangrijk. Ga met bloedend tandvlees dus naar de mondhygiënist om erger te voorkomen en negeer dit signaal niet. Beter is natuurlijk om problemen te voorkomen, door preventief de mondhygiënist te bezoeken.
Meten is weten!
Door elke tand en kies te meten en er een cijfer aan te verbinden, komt u er snel achter of er sprake is van een oppervlakkige of diepe tandvleesontsteking. Daarom is dit cijfer zo belangrijk. Hoe lager het cijfer, hoek makkelijker de aandoening te behandelen is. Score 1 en 2 zijn nog relatief makkelijk te behandelen, maar vanaf score 3 is dit een stuk lastiger. Verzorg uw gebit goed en zorg dat u laag score bij uw volgende tandarts- en/of mondhygiënebezoek.
De PPS of te wel de Periodieke Parodontale Screening brengt de tandvleesconditie in kaart. De tandarts en/of mondhygiënist verdeelt de mond in 4 gebieden; links boven van de achterste kies tot en met de voortand, rechts boven van de achterste kies tot en met de voortand, links onder van de achterste kies tot en met de voortand en rechts onder van de achterste kies tot en met de voortand. Met een pocketsonde wordt de meting gedaan. Dit voelt soms een beetje prikkerig, maar meestal voelt u er niets van.
Een pocketsonde is een meetlatje met een millimeterverdeling. De tandarts en/of mondhygiënist laat de pocketsonde rustig onder het tandvlees zakken. Hij/zij kijkt naar hoe het tandvlees reageert. Gaat het bloeden? En hoeveel millimeter kan de pocketsonde onder het tandvlees? Voelt het tandoppervlak glad, of is het ruw door het tandsteen? Deze informatie heeft de tandarts en/of mondhygiënist nodig voor de PPS-score.
Score 1
Gezond tandvlees zit vast aan de tanden en kiezen. Bij de rand van het tandvlees zit een smalle, ondiepe ruimte. Deze smalle ruimte tussen het tandvlees, en de wortel van de tanden en kiezen, heet een pocket. Bij gezond tandvlees is de pocket hooguit 3 mm diep.
Score 2
Bij score 2 zijn er licht verdiepte pockets tot en met 5 mm aanwezig. Als de tandplak niet voldoende verwijdert wordt, wordt het tandvlees slapper, neemt het aantal bacteriën onder de rand van het tandvlees toe en wordt de ruimte tussen uw tandvlees en tanden en kiezen – de pocket- dieper. Door het toenemen van de pocketdiepte kan de tandenborstel de bacteriën in de pocket niet meer verwijderen. Er is begeleiding en behandeling van een mondzorgprofessional nodig.
Score 3
Bij score 3 zijn er sterk verdiepte pockets van 6 mm en dieper aanwezig.
Wanneer de pocketdiepte 6mm en dieper is, heeft u een ernstige tandvleesontsteking. Hierbij is extra mondonderzoek gewenst. Uw tandarts en/of mondhygiënist zal dit verder met u bespreken.